5 najgorih stvari koje ti se mogu desiti u teretani

Teretana je strašno mesto. Ispunjeno spravama koje podsećaju na one skalamerije koje su španski inkvizitori rado koristili da iznude priznanja od nepodobnih. A i ambijent je sličan. Doduše, umesto “Pie Jesu domine” momenta, najčešće je prisutan zaglušujući tehno, ali su zato stenjanje, znoj, suze, a ponekad i druge vrste telesnih tečnosti itekako prisutne. Pa hajde da vidimo koje su to jezive stvari koje ti se mogu dogoditi u teretani.

1 – “Pašće mi teg na glavu!”

Naravno, karikiram. Šanse da se tako nešto desi su minimalne, naročito ako si neko ko ima gram očuvane moždane mase, ali ipak – teretana nije disko-klub. Teretana nije igraonica. Kada radiš sa teretom, ne isključuješ mozak. Isključivanje mozga ostavljamo za ove što vole da džogiraju i zumbaju (hnjo hnjo). Razmišljaš o onome što radiš. Razmišljaš zašto to radiš, koje mišiće aktiviraš, koncetrišeš se na vežbu. Ne bazaš teretanom kao guska kroz maglu. Paziš na okruženje, paziš da ti neko ne zasmeta, da ti nekome ne zasmetaš. Ako si na benču, pokušavaš da izvučeš svoj maksimum, ne budi ona budala koja će da vrišti “upomoć!” sa šipkom na ključnoj kosti jer te je ponos sprečio da zamoliš nekoga da ti bude spoter. I ako ne znaš da radiš neku vežbu, pitaj nekoga da ti pokaže. Ili je izostavi.

don't be that guy
don’t be that guy

2 – povereda, jer lenjost, jer…

“Ja stvarno žurim, nemam vremena da se zagrevam i istežem, pravo je čudo da sam uopšte našao/našla vremena da dođem ovde, mak’se da to odradim pa da idem na ćevape!”

realno.
realno.

Ne. Nenene. Vrati se na broj 1. Teretana nije disko-klub gde možeš opušteno da đipaš uz Getu ili Avićija, uz jedini rizik da pokupiš neku SPB. Tokom treninga, pred svoje telo postavljaš određene zahteve. Često ga guraš van ivica komfora. Vremenom, kako jačaš, stičeš snagu, fleksibilnost i mobilnost da uradiš ono što se do juče činilo nemogućim. Ali da bi tvoje telo funkcionisalo kako treba, moraš da ga pripremiš. I meni je zamorno i dosadno da gubim po 15-30 minuta svaki trenining dok odradim svoju rutinu za zagrevanje. Ali, znaš šta? Do sada nisam imala niti jednu jedinu ozbiljniju povredu. Tih 15ak minuta za zagrevanje će značiti da ću morati da provedem toliko vremena više na treningu, tj da će mi ostati toliko manje vremena za neke druge bitne stvari u životu, ali to je moja “polisa osiguranja”. Jer alternativa… odsustvo iz teretane zbog povrede? E, to je ono “ain’t nobody got time for that”.

3 – inkontinencija

Biću “prosta”. Svaka teretana ima priču o tom jednom vežbaču koji se usrao ili upišao dok je pokušavao da obori svoj novi lični rekord na benču. Moja preporuka će biti kratka; što zbog vlastitog komfora, što zbog vlastite reputacije, a ponajviše zbog svih nas ostalih – isprazni bešiku (i po mogućnosti debelo crevo) pre odlaska na trening, naročito ako planiraš da radiš sa ozbiljnijim težinama ili da radiš ozbiljnije vežbe.

4 – nesvestica

Disanje. Jedna od najpotcenjenijih stvari prilikom izvođenja vežbi. Isuviše često viđam vežbače koji drže dah sve do kraja serije. Ili im je ritam udisaja i izdisaja u potpunom offu u odnosu na ekscentrični i koncetrični deo pokreta. Dok će ovaj drugi slučaj najčešće dovesti samo do gubitka tenzije u celom telu, tj nećeš imati snage da uradiš vežbu kako treba, prvi slučaj može zapravo dovesti do gubitka svesti usled promena u krvnom pritisku (Valsalva). Takođe, ukoliko treniraš na prazan stomak, može doći do pada šećera u krvi. Ukoliko treniraš po vrućini, dehidratacija i nedostatak svežeg vazduha takođe mogu dovesti do toga da “šljoneš” u sred serije. Preporuke? Kada radiš malo ponavljanja sa velikim opterećenjem, diši “u stomak”, ne u pluća. I posle svakog ponavljanja, “resetuj”. Ne zadržavaj dah. Pazi na hidrataciju i šećer. I sve bude ok.

5 – malfunkcija iz domena garderobe

RIP buddy
RIP buddy

Ovo je nešto što može svima da se dogodi, mnogima se već dogodilo, a dogodilo se i meni nedavno. Jednostavno, moj kargo-šorc (koji uzred, i nije baš najbolje rešenje za vežbanje) se pocepao na zadnjici prilikom čučnja. I, da, cela teretana je čula. I da, cela teretana se okrenula. Cela teretana se nasmejala, verovatno srećna što je u pitanju šorc, a ne… ispuštanje gasa ili štogod gore. Naravno, nasmešila sam se i ja (doduše kiselo), jer sam imala rezervni šorc. Ali poenta je nešto drugo: 1 – nikada nemoj nositi svoju omiljenu garderobu na trening. Pitanje je dana kada će joj se dogoditi neka tragedija. I 2 – uvek imaj rezervnu varijantu u rancu. Let me put it this way, možda se ti nećeš ispovraćati od umora nakon nekog metaboličkog kondicionog treninga, ali možda neko drugi hoće. Po tebi. Namig namig.

Ali najgora moguća stvar koja ti se može dogoditi u teretani, a koja je van svake konkurencije – to je da odustaneš. Zato, ono… nemoj. 🙂

Pass it on!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.