Food patrol – proteinski barovi

Evo i prve recenzije na novom blogu. Ovaj put, tema je izuzetno slatka i ukusna; reč je o proteinskim barovima.  I bitna napomena: tekst nije sponzorisan. Niti imam agendu. Telling it like it is, vazda. 🙂

U teoriji, proteinski bar bi trebalo da bude nešto poput zamene za obrok ili užine. Ideja je da u sebi sadrži dovoljnu količinu proteina, što je od značaja za sve one koji iz ovih ili onih razloga imaju potrebe za povećanim unosom istih. Najčešće u cilju dobijanja mišićne mase ili očuvanja već postojeće tokom redukcionih dijeta.

Pre nego što se bacim u analizu, tj ožderavanje, na kratko ću se osvrnuti na to šta bi zapravo trebalo da bude dovoljna količina proteina, da bi jedna čokoladica mogla da se sa punim pravom nazove “proteinskom”. Prosečna mlečna čokolada sadrži od 5-7% proteina. Crne čokolade su u rasponu od 8 pa do 13%.  Tek da ukačite taj referentni opseg.

I još jedna napomena. U ovom testu sam se ograničila samo na čokoladice koje su široko dostupne. Nisam se bavila proteinskim barovima koje prave proizvođači sportske prehrane, jer je to ipak “NBA liga”. I po ceni, a i po dostupnosti. Čokoladice o kojima pišem danas možete kupiti u skoro svakom gradu, bez preteranog cimanja.

Napokon, ovo su moji pokusni kunići: DM Sportness Eiweiß 32%, Bambi Charger  Fruits’n’Nuts i Pionir Jump Cocoa.

3choc
Krenimo redom.
Jedan od prvih proteinskih barova koji su postali “globalno” dostupni u Srbiji je proteinski bar koji nam dolazi iz Nemačke i može se kupiti u DM marketima. U pitanju je proizvod iz DM linije “Sportness”, koja, kako već možete i pretpostaviti, sadrži brojne dodatke ishrani od naročitog značaja za sportiste. Dok potrošači u Nemačkoj mogu birati između 3 ukusa, srpski ogranak DM marketa se odlučio za uvoz samo jednog i to je ukus banane sa kakao ljuspicama. (Uzgred, ako neko iz srpskog DM ovo čita, uvezite i ukus cookies n cream, fabulozan je, hoću!)
Sportness Eiweiß 32% nam dolazi u vidu čokoladice teške 45g, energije 175 kcal. Procenat proteina je 32%, što će reći da ih ima 14.4 grama. Ostatak čine ugljeni hidrati, 19.7 grama (od čega 11.7 šećer i 0.7g vlakana) i 4.6 grama masnoća. Kada analiziram ukus, imajte u vidu da su sve proteinske čokoladice blago.. hmmm… ne znam da li ta reč postoji na našem jeziku, ali Englezi bi rekli “chewy”. Ove čokoladice se žvaću. Jedu se “natenane”. Što se Sportness Eiweiß 32% tiče, ukus je izuzetan, banana ne deluje veštački, a posebno lepo leži preliv od crne čokolade. Sledeća bitna stavka: sastav. Ne sadrži veštačke zaslađivače, a primarni izvori proteina su mlečni protein, izolat proteina soje i kolagen. Iako zadnja dva izvora dva nisu optimalna, apsolutno su nužna da bi opravdala sasvim pristojnu cenu proizvoda. Naime, čokoladica košta oko 77 dinara, što je sasvim OK za cenu jedne užine.

Idemo dalje. Iako reklamna kampanja za ovaj čokoladni bar stavlja “energiju” u prvi plan, izdvojena napomena na samoj čokoladici mi je naterala da je ubacim u konkurenciju. U pitanju je Bambijev “Charger” Fruits’n’Nuts. Bambi bi morao da pazi o svom marketingu, jer ovo što ću napisati nije nimalo pohvalno, ali su sami krivi. Da nisu istakli ovo “izvor proteina” na omotu, bili bi izuzeti od analize (uostalom, ako se sećate moje recenzije njihovih WellBe čokoladica sa starog bloga, jasno vam je o čemu pričam). Ovako… suck it up, buttercup.

molim?!
molim?!

Dakle, čokoladica je teška 35 grama, sa sobom nosi 140 kcal, od čega svega 4.6 grama proteina. Što će reći 13%. U rangu crnih čokolada sa većim postotkom kakaa. Ali hej, nećete videti da, recimo, Lindt gura svoje čokolade kao proteinske barove. Zato što to nisu. Istini za volju, ne mogu reći da je Bambi to uradio sa Chargerom, ali ovaj vid isticanja karakteristika proizvoda na vidnom mestu koji bi valjda trebalo da naznači neku posebnost, šta li… ne. Ne. To bi bilo kao kada bi na pakovanje smrznutog brokolija stavili etiketu “izvor proteina”. Guess what – skoro sve je u nekoj meri izvor proteina. Dobro, osim maslinovog ulja, svinjske masti i belog šećera. Ali vrlo dobro znate na šta mislim. Ukratko, ovo se ne može kvalifikovati kao proteinski bar, tako da… u ovom testu realno nema šta da traži. Ali, realno, ukus je OK. Sadrži 25% voća (brusnica, smokva, kajsija, šljiva) što doprinosi većem procentu vlakana (oko 4g). Pohvalno je što ne sadrži veštačke zaslađivače, ali zahvaljujući nešto većem udelu jezgrastog voća (badem, lešnik), sadrži nešto više masnoća – 8.4g po komadu.
Ukratko – ako vam nije bitan procenat proteina u baru, već hoćete nešto onako fino i ukusno, a da nije skupo kao slovenačka Frutabela, ovo je bar za vas. Cena je oko 50 dinara.

Na kraju testa, idemo na sever zemlje, u Suboticu. Pionir je izbacio novu liniju proizvoda “Jump” u kojoj se, između ostalog nalazi i proteinski bar koji sam imala priliku da isprobam.
Pionir “Jump” Cocoa dolazi u prilično malenom pakovanju od 30g, koje je opet tipično za konditore “Pionira”. Pretpostavljam da su to limiti proizvodne linije. Bar sadrži svega 116 kalorija, od čega 9 grama proteina, tj oko 30%. Ugljeni hidrati su na 10.7g, od čega 6g šećera i 3.2g vlakana, ponajviše zahvaljujući prisustvu ovsenih pahuljica i oligofruktoze u samoj čokoladici. Masti su niske, ukupno 3.5 g. Ukus je odličan, čokoladicu ćete prilično brzo smazati, i u tome je i jedini nedostatak ovog proizvoda. Da je barem 45 grama… Eh. Što se sastava tiče, imamo dva izvora proteina: mlečni protein i već pominjani kolagen, što je sasvim OK. Cena je nešto preko 50 dinara. edit: očigledno je u pitanju bila akcijska cena, pošto već sada isti bar košta oko 78 dinara, tj u rangu DMovog bara. To svakako ne menja ukus same čokoladice, ali znatno menja stanje stvari na terenu – preskupo je. 

Rezime
DM Sportness Eiweiß 32% je u Srbiji prisutan već duže vremena i ima svoje verne potrošače (među njima i moju malenkost). Cena je sasvim korektna za ovu vrstu proizvoda, ali jedini oblačak na divnom, plavom nebu je izolat soje. I to ne mislim u kontekstu same soje i njenog uticaja na hormone (koji je, istini za volju, sasvim zanemarljiv ukoliko je unos u razumnim količinama), već u smislu kvaliteta sirovine. Ukratko – brate, sojin izolat je jeftin. Hoćemo više mlečnog proteina i surutke!
Bambi Charger Fruits’n’Nuts je ukusan, ali nije proteinski bar u pravom smislu i u te svrhe ga ne bi trebalo ni upotrebljavati. Jednostavno, ako želite da pojedete nešto slatko, a da baš ne bude teški džank, onda samo napred.
Najzad, Pionirov “Jump” predstavlja “dašak svežeg vazduha”. Stvarno je ukusan, sastav je kvalitetan i jedina mana, pored sada već nimalo niske cene je što moram da pojedem dva da bih imala adekvatnu užinu. Ukratko, moj novi guilty pleasure.

Pass it on!

2 thoughts on “Food patrol – proteinski barovi

  1. Molim te napisi gde si kupio cokoldicu za 50 din. Ja znam samo da je u Ideji 80 din, sto je previse. Za iste pare 45 grama u DM-u.

    1. Da, u pravu si. Ja sam je našla po ceni od oko 55 dinara, ali je to bila očigledno akcijska promo-cena. Već sada je negde oko 78, što je zaista previše za bar od svega 30g čokolade i 9g proteina. DM je i dalje BestBuy. Ispraviću u tekstu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.