Kad težine zakucaju iliti “microloading”

U današnjem tekstu ću biti kratka i efikasna. Jedan od najboljih pokazatelja napretka u teretani je sposobnost da iz treninga u trening radimo sa većim težinama. Logično. To je najbolji indikator jačanja. Doduše, ne i jedini, ali o tome neki drugi put.

Međutim, svi mi znamo koliko frustrira kada se zakucamo na jednoj težini i fakat ne možemo da odradimo zadati broj ponavljanja. Sećam se sebe pre par godina, kada sam krenula da radim trening po principu StrongLifts. Ukratko – svaka vežba se radi u 5 serija po 5 ponavljanja, ali svaki trening povećavaš težinu. Tzv progresivno i linerano povećanje opterećenja. I dok je sasvim OK i podnošljivo povećavati mrtvo dizanje za 2.5 kg do 5 kg nedeljno, problem je nastao, naravno, na benču i potisku iznad glave. U principu, na tim vežbama se i muškarci najpre zakucaju, ali za žene, koje procentualno imaju manje mišićne mase u gornjem delu tela, povećanje težine od 2.5kg je jednostavno – previše.

I to u idealnom slučaju. Teretana u kojoj sada treniram nema tegove lakše od 2.5kg, tako da je “skok” u mom slučaju osuđen na 5kg (2 tega po 2.5kg, sa svake strane šipke po jedan). Na jedvite jade ću izgurati čučanj i mrtvo dizanje sa takvim povećanjem opterećenja, ali što se benča i potiska tiče – ma pali. Nema šanse. Previše je.

Naravno da nisam bila prva koja se susrela sa tim problemom. U visokotehničkim disciplinama snage, kao što su olimpijski trzaj i izabačaj, koriste se inkrementi od već 0.5 kg po komadu, tj 1kg po paru. Imala sam dve opcije: da se žestoko iskeširam za par kilograma olimpijskih tegova… što je u Srbistanu u startu problem, jer ih je teško naći… ili da primenim neko DIY rešenje.

lepota u jednostavnosti: sama biram za koliko želim da povećam radnu težinu
lepota u jednostavnosti: sama biram za koliko želim da povećam radnu težinu

Daleko najjednostavnije rešenje su – lanci. Ideja je potekla od Dejva Drejpera i ovom prilikom mu se do neba zahvaljujem.

Evo šta sam uradila. Otišla sam u najbližu gvožđaru,kupila nešto preko 3 kilograma lanaca. Zamolila lika da ih iseče na 6 delova. Dobila 2 para po 620g i 1 par po 400g. Povezala ih karabinjerima i to je to. Ukupna cena, sa sve karabinjerima? Nešto preko 10 evra.

Ready for takeoff!
Ready for takeoff!

U praksi? Obmotala ih oko šipke, stavila osigurače na kraju i – rokaj.

Ako ti je 50 kg na benču ok za 5 ponavljanja, ali je 55 već mučno na trećem? Nikakav problem. Prvo odradi 51.2. Pa 52.5.. Jačanje nije sprint, već maraton. 😉

Pass it on!

1 thought on “Kad težine zakucaju iliti “microloading”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.