Draga buci-buc

Ne, ovo nije tekst koji bi trebalo da te fol, motiviše, inspiriše i natera na akciju. Je*eš motivaciju. Ona dođe i prođe, a inspiracija je “trenutak u vremenu”. Kada se u mozgu nešto pokrene, pomeri i drži te sve dok ponovo ne stane. Inspiracija je amplituda, a motivacija je neuhvatljiva.

Neću ni da ti pričam svoju priču. Mada znam da te zanima. Zašto? Zato što je to moja priča. A ti nisi ja. Nismo iste. Svi smo mi pahuljice, zar ne? Jeste, ja jesam neko ko je smršao, i to dosta. Ali ono što sam ja radila nije nužno ono što bi ti trebalo da radiš. U stvari, uopšte ne bi trebalo da slušaš savete drugih i da pratiš tuđe dijete.

Znaš, kada su me pitali šta sam radila i kako sam smršala, uvek bi se namračili kada bih im rekla istinu. Da sam pazila šta jedem i da sam vežbala. To niko neće da čuje. Pa verovatno ni tebi nije pravo. Onda sam promenila taktiku. “Kako si smršala?” – “Kokain”. I tu se završi svaka priča. Neka misli ko šta hoće. Uopšte mi nije važno.

I to je prva stvar koju zapravo želim da ti kažim, draga buci-buc. Zajebi šta drugi imaju da kažu, šta drugi misle. Sve što radiš u životu, radi zbog sebe. Uvek će se naći neko da ti kenja i da ti sere po snovima i rezultatima. Zato nemoj svoje ciljeve da postavljaš tako da ispunjavaš tuđa viđenja kako bi ti trebalo da izgledaš. Ili šta bi ti trebalo da radiš, kako da živiš svoj život.

http://nerdfit.tumblr.com/
http://nerdfit.tumblr.com/

Ne poznajem te, ali te “znam”. I odmah mogu da ti kažem da niko neće biti tako grub i strog prema tebi kao ti sama. Ne osuđujem te zbog toga. Živimo u svetu u kojem nas žene cene prevashodno po našem izgledu. On određuje našu društvenu vrednost. A pametna si, i sama znaš da ideal lepote koji nam nameću nije realan. I sama znaš da su naslovne stranice tih “ženskih” magazina žestoko fotošopirane i da niko, ponavljam, niko ne šeta okolo sa trbušnjacima 365 dana godišnje, pa čak i da je profesionalni fitness model.

A da ne pominjem da su ti “ženski” magazini zapravo najprljavije oruđe patrijarhata, jer su tu da objasne ženama koje je njihovo mesto u poretku stvari. Dijete. Recepti. Šminka. Moda. Briga o detetu. Odražvanje domaćinstva. I, naravno, kako biti vatrena u krevetu. Ne daj Bože da voljeni Alfa izgubi interesovanje.

Draga buci-buc, tužna je istina da za njih verovatno nikada nećeš biti dovoljno mršava. A verovatno ni za sebe samu. Isto tako ne sumnjam u tvoju iskrenu želju da promeniš svoj život. Ali problem je što tu želju vode negativne emocije. Koliko puta dnevno skeniraš svoje telo i razmišljaš kako bi promenila koji deo? Ili koliko često staneš pred ogledalo i mrziš ono što vidiš?

To nije način. To je pogrešno. Rekoh ti već, sve što radiš, radi zbog sebe. A kada kažem “zbog sebe”, prevashodno mislim zbog zdravlja. Nisam fitfašista. Ako tvoj životni stil dovodi u rizik tvoje zdravlje, onda je odgovorno ponašanje postarati se da te hardver služi što duže. Na spostvenu i na radost onih koji te cene zbog onoga što zapravo jesi.

Zbog čega bi sebe svela na broj na vagi? Zbog čega bi svoju vrednost i istinsku lepotu zasnivala na tome kako te neko drugi percipira samo na osnovu tvoje spoljašnosti? Jasno ti je koliko je to glupo?

Neću da te lažem, draga buci-buc, živimo u usranom svetu i stvari se verovatno neće promeniti u skorije vreme. Kada uđeš u teretanu prvi put da vežbaš, kada počneš da menjaš svoj život, gledaće te sa podsmehom i prezirom. Bićeš samo “još jedna debela koja je došla da smrša, ali će odsutati posle dve nedelje”. Prevrtaće očima kada te vide kako se znojiš, kako se mučiš. Da li si dovoljno jaka da ostaneš fokusirana na to što želiš da ostvariš? Ili ćeš dozvoliti drugima da ti kažu koje je tvoje mesto?

A znaš šta je posebno sjebano? Što će i najbliže okruženje pokušati da te sabotira. Nutkaće te kolačima, masnom hranom, teraće te da im praviš društvo na kafi, umesto što ideš na trening… ne zameri im. Ljudi ispizde kada kod drugih vide ono što njima fali. Ako te vide motivisanu i disciplinovanu, osetiće se malim. Ne zameri im, buci-buc. To su samo ljudi. Nesavršeni.

Čak i iz najbolje namere, pričaće ti o novim, boljim dijetama. Magičnim suplementima. Neverovatnim kombinacijama namirnica koje “tope salo”. Pričaće ti tuđe priče. Pokazivati “pre i posle” fotke. Fokusiraj se na sebe i na svoj put. Nemoj da budeš kao mačka koja skače sa jednog “svetlucavog” predmeta na drugi.

I još ovo; kada smršaš… a smršaćeš ako ostaneš dosledna i uporna, u to ne sumnjaj… ako nisi promenila životne navike, i to trajno, ponovo ćeš se ugojiti. Znaš, ja spadam u par procenata onih kojima se težina nije vratila nakon 2 godine. Ja sam statistička greška.  Ali verovatno nikada nećeš pobeći osećaju kao da ti je Damaklov mač nad glavom. “Da li ću se ponovo ugojiti?” Statistika je protiv tebe.

http://nerdfit.tumblr.com/
http://nerdfit.tumblr.com/

Sve je protiv tebe, buci-buc. Mediji, okruženje, statistika. Znam da ti ne znači puno, ali ja sam na tvojoj strani. Verujem da si dovoljno snažna da savladaš sve prepreke, i da iz svega toga izađeš još jača. Ako rešiš da menjaš svoj život, posmatraj to kao veliko putovanje, pre svega duhovno. Trening je divna stvar, ali on je svega sat-dva dnevno. A tvoja duša diže tegove 24 sata dnevno. Trči maratone i istrčava intervale. Trpi udarce.

Nauči da voliš sebe zbog onoga što jesi i zbog onoga što možeš da budeš. A ne da prezireš sebe zbog toga što nisi ono što drugi očekuju od tebe. Ti nisi komad mesa. U tebi se krije jaka, samosvesna žena. Vreme je da se čuje i njen glas.

Pass it on!

1 thought on “Draga buci-buc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.