“Čišćenje tanjira” sa Kate Ovens

Ah, zima.

Dobe godine ispunjeno hedonizmom i kajanjem. Naravno, govorim o tom divnom nizu praznika, tako divno pozicioniranih da je svako držanje redukcione dijete osuđeno na propast. Ono, f**k it, why even bother? Aranđelovdanu i Nikoljdanu još i nekako da utekneš, ali te onda sačekaju Nova godina i Božić i ono… hej, zima je. Vreme za masu. I za socijalizovanje. I za uživanje u hrani. No regrets.

Anyhoo, nije ovo toliko tekst o prejedanju (o tome sam već pisala), koliko je u inkorporiranju periodičnih masivnih obroka u svakodnevni život, bez pravljenja naročitog spektakla od toga i griže savesti koja nekako ide uz to. I što je najbitnije, uz razumevanje da nas takve eskapade neće nužno udaljiti od krajnjeg cilja.

Pre izvesnog vremena, nabasala sam na ovaj video.

 

A onda i na ovaj.

 

Nešto ovde nije ok. Hm. Kejt Ovens je sasvim obična devojka, a ne grdosija koja trenira crossfit 6x nedeljno, visoka 2m, građena kao olimpijka. Pogleadah i njen Instagram profil. I FB stranicu. Hej… pa ona ovo radi redovno. Čekaj, bre. Ovo zahteva razjašnjenje. Rešila sam da je direktno pitam ono što me zanima. A svi mislimo isto. Kako neko može da slisti sve ovo, a da izgleda tako kako izgleda?!

Upoznajmo našu junakinju, Kejt.

Throwback to one of my favourite days this year 🎓 #Newcastle #graduation #uni #throwback #champagne #summer

A photo posted by Kate Ovens (@kovens12) on

Ivy: Reci mi nešto više o sebi. Otkud ti u celoj ovoj “food challenges” priči? Kako je sve počelo?

Kate: Hranu obožavam još od perioda kada sam bila dete. Tokom odrastanja sam bila pomalo bucmasta, a smršala sam kada sam napunila 16 godina. Međutim, apetit nikada nije nestao. Često sam gledala TV show “Man vs. Food” Alana Richmana i uvek sam razmišljala da bih i ja mogla tako nešto! Onda sam pronašla jedan food challenge u Njukaslu, i tu je otprilike sve počelo. Napravila sam stranicu na FB i počela da kačim video klipove i td.

Ivy: Tvoj YouTube kanal je prilično impresivan. Stvarno možeš da pojedeš. Ali u poređenju sa nekim “competitive eaters”, čini se da ti ne žuriš toliko i da uživaš u svojim obrocima. Da li u “food challenges” uopšte ima prostora za hedonizam?

Kate: Teško da bih sebe mogla da nazovem “competitive eater”-om u poređenju sa nekima kao što su Randy Santel. Miki Sudo, Furious Pete, Nela Zisser, Matt Stonie, Molly Shuyler i td, Trudim se da budem što je moguće brža, ali uvek i uživam u hrani. Stalno se trudim da napredujem, ali moje sposobnosti su daleko od njihovih.

Ivy: Moram da primetim, za nekoga ko toliko može da pojede (svaka čast, btw), izgledaš pomalo mršavo. Koliko često praktikuješ challenge? Da li postoji neki poseban način ishrane koji praktikuješ pre ili nakon tako velikih obroka?

Kate: Zapravo, nisam mršava – po britanskim merilima sam veličina 10, što se smatra zdravom veličinom. I sve se svodi na “čistu” ishranu i vežbanje. U poslednje vreme sam se malo opustila i više uživam, ali ishranu uglavnom baziram na velikim količinama proteina i na povrću.

Ivy: Da li imaš neki zacrtani cilj? Neki “sveti Gral” u svetu food challengea?

Kate: Moj “sveti Gral” je bio da upoznam Adama Ričmena, što sam i uspela ove godine. Volela bih da ga pozovem na “dvoboj”, ali mislim da je prestao da se bavi time. Na mom spisku je i duel sa The Rock-om (Dwayne Johnson), što će, sudeći to LADBible, možda biti moguće u skorijoj budućnosti.

Na kraju ovog razgovora, ljubazno sam zahvalila Kate na izdvojenom vremenu i poželela joj srećne praznike. Ono što sam naučila je nešto što sam intuitivno znala. Ne postoji magija. Ne postoji trik. Sve se svodi na balans o kojem pričam toliko često. Naravno da možemo da se opustimo s vremena na vreme, sigurni da to neće ostaviti negativne posledice po nas, dokle god smo inače disciplinovani. Kate je smazala 12 palačinki za nešto više od 7 minuta. Da. Možemo da preračunamo koliko tu kalorija ima, ali bi onda izgubili iz vida ono što je najbitnije, a to je da se njena ishrana bazira na proteinima i povrću. Ergo, ona ne jede ovako svaki dan.

I da. Kate svakako može svima nama da posluži kao uzor. Doduše, ne moramo da se trudimo da obaramo rekorde kao ona, ali njeni “prehrambeni poduhvati” svakako mogu da posluže kao ilustracija ravnoteže na kojoj treba da baziramo svoju ishranu.

Konstantno odricanje nije način da se živi život.

Zato, srećni nam praznici. IZJEDI SVE!

Pass it on!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.