Nije život jedna vežba

iliti zašto je čučanj predivna vežba, ali ne i bogotac

OK, prva ću da priznam – ako je neko na sva usta hvalio čučanj, to sam ja. Ako je neko umeo da prevrne očima čim vidi program treninga koji ne uključuje čučanj, to sam ja. Ako je neko sazreo i naučio da kaže “jela sam govna, nisam bila u pravu”, to sam ja.

Čučanj.

Ta divan “compound” tj višezglobni pokret koji odiše badass vajbom i koji će nam podariti guzu dovoljno čvrstu da novčić odskače o nju, ukoliko mu redovno budemo prinosile žrtvu. Taj divni čučanj od kojeg čak i napucaniji Johnny Bravo momci zaziru, ali o njemu imaju formirano mišljenje. Iako ga ne rade, reći će ti da ti forma nije dobra. A zašto ga ne rade. Well… povredili su koleno na fudbalu ili basketu. LOL, da.

I čučanj zaista jeste fantastična vežba. Pod uslovom da je za tebe.

No, pre svega, da razjasnimo par stvari. OK je da ti šipka bude više pozicionirana, baš kao što je OK da ti bude niže na leđima. OK je da se naginješ napred, kao što je OK da budeš uspravnija. OK je da ti vrh kolena prelazi vrh prstiju. Svakako je OK da ti jedno stopalo bude malo više iskrenuto u odnosu na drugo. OK je da se spustiš u rupu više nego da ti butna kost bude paralelna sa podom. Čak je i umereni butt-wink OK. OK je da ti noge budu malo više raširene, ako što je OK i da ih skupiš.

Ono što nije OK, međutim, je da ga radiš po svaku cenu.

(Naravno, ako imaš nameru da se baviš poweliftingom, e jebiga, onda moraš. But that’s another story.)

Ukoliko u teretanu ideš iz estetskih razloga, apsolutno ti nije neophodan. Ukoliko si sportista, takođe ti nije neophodan. Ali je dragocen pod uslovom da umeš da ga izvedeš pravilno, što je dobrim delom uslovljeno tvojim antropomentrijskim karakteristikama. U ovom slučaju, dužinom tvog torzoa, butne kosti i cevanice. Naravno, i dorzifleksija, tj fleksibilnost skočnog zgloba itetkako ima značaja, ali na tome barem može da se radi. Kosti, s druge strane… ma šta da im radiš, ne mo’š da ih produžiš ili smanjiš.

I ako si već neko vreme limitirana u čučnju, možda je jednostavno vreme da kažeš “jebeš ti ovo” i sebi priznaš da ta vežba nije za tebe. Treba prepoznati prilike kada se uporno ulaganje truda isplati, ali i momenat kada forsiranje ne daje rezultate. Ne možeš da naučiš magarca solfeđo, ma koliko se trudila. I nikada nećeš moći da imaš jak čučanj ako imaš duge noge. Osim ako nisi statistička greška.

No, to i nije toliko bitno, jer postoji ogroman fond drugih vežbi koje će efikasno raditi noge i zadnji lanac.

Krenimo redom. Postoji veliki broj varijanti čučnja koje mogu biti friendly ako si “krakate” građe. Recimo, goblet čučanj je nešto što skoro svako može da savlada i da ga radi prilično dobro, samo što je limit najteža bučice ili kettlebell koje imate. Prednji čučanj je takđe OK, ali si limitirana snagom mišića trupa (a tu je i elemenat torakalne ekstenzije). A imaš i landmine čučanj, koji sasvim fino može da zameni klasičan čučanj. Isprobaj ga. Ubica je.

Idemo dalje: zadnjicu možemo “napadati” hip thrust vežbom (iliti karličnim potiskom, kako smo ga krstili u teretani u koju idem, jer realno, kako prevesti thrust, a da ne bude nešto perverzno?), kao i rumunskim mrtvim dizanjem, što običnim, to jednonožnim. A tu su i hiperekstenzije.

Sjajan workout za donji deo će ti dati i unilateralne vežbe, kao što su iskoraci (svaka varijanta je dobra), split čučnjevi, bugarski split čučnjevi, iskoraci na klupu ili steper itd. Unilteralne vežbe su prilično omražene jer moraš prvo da se cimaš sa jednom, pa sa drugom nogom, ali na duže staze daju fantastične rezultate.

Iako sam ranije bacala peglu na leg press zato što je vid mentalne masturbacije (nadžidžaš 150kg pa se ložiš i usput sjebeš leđa), ukoliko imaš dobru tehniku i radiš pametno, i on sasvim fino može da podari snagu i oblik butkama.

Bottom line, čučanj jeste fantastična vežba i ukoliko možeš da ga radiš kako treba, radi ga. Ali ako on jednostavno nije za tebe, to ne znači da ne možeš da izgledaš kao neko ko ga razvaljuje.

I da, čučanj možda jeste sexy, ali je mrtvo dizanje jedini car među vežbama. 😉

Pass it on!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.