Wild Bar – ukusna “sirovina”

U principu, nisam neko ko hranu deli na zdravu i nezdravu. Smatram da svaka namirnica, pod uslovom da nije toksična sama po sebi, može u određenoj meri da doprinese našem zdravlju. Međutim, bilo bi pogrešno reći da su sve namirnice podjednako vredne i da u istoj meri pozitivno utiču na nas.

I da, 100g Haribo gumenih meda ima 343 kalorije, koliko ima i otprilike 5 osrednjih jabuka. Ne treba biti genijalac da se zaključi da su jabuke verovatno korisnije za nas (što naravno ne znači da ne treba da ima mesta i za gumene mede 😀 ), te da ishranu treba bazirati na klopi koja čini da se osećamo dobro i koja nam donosi još nešto osim “praznih” kalorija.

I među tim “korisnijim” namirnicama, postoje neke koje se još više izdvajaju po svom sastavu. Chia semenke, maka, đumbir, spirulina… Ali da budem iskrena, iako sam svesna da su to super stvari, nekako, isuviše sam lenja da eksperimentišem sa hranom i tim stvarima nađem redovno mesto u svojoj ishrani. Iako se trudim da se hranim kvalitetno, ja sam ona osobica koja kupi zelenu salatu, stavi je u frižider i izvadi je posle 10 dana i baci u korpu sa smećem. Elem.

Ne sećam se ni kako, ni zašto, ali jednog dana sam na Instagramu nabasala na WildBar. Kao prava gym-braćalina, videla sam bučice na par slika što je bilo više nego dovoljno da značajno podignem obrvu i zapratim ih. Na prvi pogled, videla sam da znaju šta rade. OK, raw štanglice, bez dodatog šećera… letimičan pogled na ukuse me je zaintrigirao. “Zezaš da bi neko stavio spirulinu u štanglicu?”

Kao svako dobro i znatiželjno prase, rešila sam da iscimam WildBar ljude i iz prve ruke se uverim o čemu se tu zapravo radi. Tako sam stupila u kontakt sa Dinom i Srđanom, tandemom koji dobro zna šta radi i dobro zna šta želi. I utisak je, ljudima koji ne pristaju na kompromise kada je njihovo čedo, tj WildBar štanglice u pitanju. A da je zaista u pitanju njihovo čedo ukazuje i činjenica da u štanglice zapravo počeli da prave za sebe jer na našem tržištu nisu uspeli da pronađu barove koji bi zadovoljili njihov ukus. Po sopstvenim rečima, u štanglice, inače ručno pravljene, stavljaju najkvalitetnije sastojke. Krajnji rezultat su barovi, uvek sveži i to najneverovatnijih kombinacija kada su ukusi u pitanju.

bila je potrebna velika samokontrola da napravim ovu fotku, a da ne izjedem sve odjednom

U ponudi imaju 4 ukusa; kakao sa chia semenkama, spirulinu sa kokosom, konoplju sa macom i muskatom i đumbir sa cimetom i indijskim orahom. Ukoliko bih morala da se odlučim koja je najukusnija, morala bih u maniru kakve ostvarene folk dive koja kaže da su joj “sve pesme kao deca” da kažem da je nemoguće da se opredelim, jer svaka štanglica ima nešto svoje. Pa ipak, metodom “pištoj u glavu”, đumbir + cimet + indijski orah je kombinacija koja je bez greške.

No, ukuse na stranu (iako su sjajni), ono što je meni najbitnije i što je od interesa za ovaj blog: sastav. Svaki bar teži 40g, i svi su prilično izbalansirani kada su makronutrijenti u pitanju. Svaka štanglica ima u proseku oko 155 kcal, od čega polovina kalorija dolazi iz hidrata, svaki ima od 5 do 6g proteina, a ostatak čine masti i vlakna.

Za sada, WildBar štanglice se mogu pazariti u Beogradu (radi se dostava dva puta nedeljno), a u perspektivi možemo očekivati i da ostatak Srbije dobije priliku da ih isproba i uveri se da je moje oduševljenje više nego opravdano. Što se cene tiče, važno je napomenuti da je sa cenom od 100 dinara po štanglici WildBar više nego konkurentan. Pokušala sam da se prisetim kakve paralele ili alternative WildBaru, ali je zapravo nema. Industrijski pravljene štanglice iz uvoza su nepristojno skupe za naše prilike. Nisam u fazonu “kupujmo domaće” po svaku cenu, ali hej. Ovo je domaći proizvod, ručno pravljen od strane ljudi koji kapiraju priču, znaju šta rade, od vrhunskih sirovina i – svež.

Što se mene tiče, položili su sa desetkom i stekli mušteriju. Nadam se novim ukusima (Užičanka sam pa nekako inkliniram malini 😀 ) i široj dostupnosti, a do tada nam preostaje opcija lične dostave na teritoriji Beograda ili kurirskom službom, ukoliko ste iz unutrašnjosti.

FB / Instagram

Pass it on!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.