Da li si fit?

Kako zamišljaš fit osobu?

Da li su to isklesani trbušnjaci? Da li je to kondicija da se istrči 5km, a da se ne ostane bez daha? Da li je to snaga da se uradi sklek ili zgib? Ili navika da svaki dan počinješ smutijem od kelja, bademovog mleka i chia semenki? Ili je to savršena krvna slika i biohemija?

Ne postoji opšteprihvaćena definicija šta čoveka čini fit osobom. Naša predstava o tome šta je „fit“ uslovljena je ponajviše estetikom, pa tek nakon toga funkcijom, kondicijom i snagom. Zdravlje, ako je uopšte prisutno u toj projekciji, zauzima poslednje mesto. Možda je osoba A fit zato što ima six-pack. Možda je osoba B fit zato što može da veže 5 zgibova. A možda je osoba C fit zato što su joj eritrociti i lipidi kao bombona? Možda… a možda i nije.

Tekst Dena Džona (ako si često na ovom blogu, znaš da sam ga pominjala) me je inspirisao da dam svoje viđenje fitnessa, tj šta je ono što osobu čini fit. To je skromna lista od 10 stavki, 10 uslova koje, ukoliko ispunjavaš kumulativno, imaš moj „fit-si-jebote“ sertifikat. Neke od ovih stavki, Den je već naveo; neke od njih sam izmenila i prilagodila svojoj filozofiji, a neke su rezultat mog iskustva.

Dakle… fit si ako:

  • možeš da stojiš na jednoj nozi zatvorenih očiju 15 sekundi
  • možeš da ustaneš sa poda i sedneš na pod bez korišćenja ruku
  • možeš da dodirneš pod prstima bez savijanja u kolenu
  • možeš da ostaneš u plank održaju 2 minuta
  • možeš da trčiš laganim tempom 2km, bez zaustavljanja
  • možeš da istrčiš 200m punom brzinom, bez zaustavljanja i značajnijeg usporavanja
  • možeš da podigneš sopstvenu težinu sa poda
  • možeš da nabaciš 50% sopstvene težine sa poda na rame
  • možeš da visiš sa vratila 30 sekundi
  • spavaš barem 6 sati svaki dan.

Ispunjavaš svih 10 uslova? Odlično. Fit si. Možda nemaš 6-pack, možda nemaš obime manekenki iz Victoria’s Secret, možda od tebe ima jačih, snažnijih, vitkijih, onih u boljoj kondiciji… ali  fit si. Imaš koordinaciju, neuro-muskluarno funkcionišeš kako treba, dovoljno si fleksibilna i razgibana, imaš jake mišiće trupa, snažna si i imaš dobru kondiciju i korektne životne navike. Šta god da radiš, nastavi.

A ako ima neka od stavki koju ne ispunjavaš, neka ti to bude orijentir u kojem pravcu da koncipiraš svoj trening i svoju fizičku aktivnost. Imaš 6-pack, ne možeš da visiš 30 sekundi sa vratila? Nisi fit. Možeš da podigneš svoju težinu sa poda, a ne možeš da stojiš na jednoj nozi? Not good. Trčiš kao konj, dižeš kao magare, plankuješ kao daska, ali sastaviš jedva 5 sati sna? Izvini, možda tvoje telo deluje fit, ali suštinski nisi. Verujem da su ti refleksi spori, a živci na ivici.

Dobra vest je što na svemu što ti manjka i fali možeš da radiš. Samo malo upornosti i discipline, a malo više strpljenja. Rezultati uvek dođu kao nagrada za one koji su najuporniji i najtvrdoglaviji.

Pass it on!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.