Preživi

Da je sreće, ovaj tekst nikada ne bi morao biti napisan. Da je sreće, za ovim tekstom nikada ne bi bilo potrebe. Najzad, da je sreće, ovaj tekst bi bio sasvim dovoljan, ali nije.

Danas ne pišem o fitnessu. Ne pišem o treninzima, o avanturama u squat rack-u. Ne pišem ni o balansu u ishrani, ni o svoj besmislenosti jurenja nekog estetskog cilja.

Danas pišem o preživljavanju.

Iako svi znamo da se to dešava, nekako, drugačije je kada to vidimo na snimku. I kada nam se, gledajući snimak, svaki sekund čini kao večnost. I čekamo da se nešto desi, da to prestane. Ali ne prestane.

Zato sam htela da napišem vodič za samoodbranu namenjen ženama. Ali znate šta, to ne bi imalo svrhu. Prvo, 99% tehnika za samoodbranu koje možete videti na YT ili koje ćete učiti na seminarima i kursevima, u praksi su skoro pa bezvredne. Napadi na žene u stvarnosti su brzi, surovi, jezivi i nikako se ne odvijaju po zamišljenim scenarijima. Napadi sa leđa, gušenja, čupanja za kosu… sve se to odigra prilično brzo, pa čak i ako znate u teoriji šta treba da uradite, sva je prilika da se toga nećete setiti u tom trenutku.

Zato, nekoliko saveta koje ću podeliti u 3 grupe.

Najpre, kako izbeći situaciju da budete napadnute.

Jedna od “privilegija” toga što smo žene podrazumeva i to da kada vidimo rendom braćalu u pustoj ulici, u njemu u startu vidimo potencijalnog manijaka. Ako čekamo lift sa nepoznatim rendom braćalom, anksiozne smo jer je možda u pitanju silovatelj. Iracionalno? Možda. Ali ipak kapiram da je to instinkt za preživljavanjem; ponašanje naučeno u patrijarhalnom svetu gde su žene prečesto plen seksualnih predatora ili (tužno ali istinito) u najboljem slučaju, žrtve razbojništava jer su laka meta.

Dakle, instant saveti. Prvo, ukoliko niste u prometnim ulicama, izbegavajte da se krećete same. Ako je put koji prelazite duži, koristite taksi ako ste u mogućnosti, a ako ne, pričajte na mobilni telefon, naročito ako vidite da nekoga ima u blizini. Budite dovoljno glasne i stalno ponavljajte gde se tačno nalazite. Ako čak i nemate sa kim da pričate, blefirajte da pričate. To što se vama možda čini glupim, može biti detalj koji će potencijalnog napadača odvratiti od zle namere. Takođe, u svakom trenutku imajte u glavi eventulnu rutu za bežanje, kao i sklonište. Kafić, kiosk, market. I banke su dobro rešenje zbog video-nadzora i kasnijeg jednostavnijeg krivičnog procesuiranja napadača.

Uvek imajte potencijalno oružje na dohvat ruke. To mogu biti ključevi, bilo sami po sebi, bilo sa nekim versatilnijim priveskom koji može naneti ozbiljnu povredu ukoliko se ukaže potreba. Legalni status biber-spreja i tejzera je prilično sporan, ali deo-sprej sasvim fino radi posao ukoliko se ukaže potreba. Perorezi, skakavci, bodeži i noževi jesu itekako efikasni, ali zahtevaju određenu veštinu u korišćenju, a i u idealnom slučaju, ne želite da vam napadač bude toliko blizu. Ako ih nosite sa sobom, budite spremni i da ih zaista upotrebite, ali uz svest o riziku da tako možete počiniti krivično delo. Od ostalih predmeta koji mogu biti od koristi za samoodbranu, izdvajam kišobran, ali i šal.

Međutim, šta raditi ukoliko se nađete u situaciji da ste napadnute?

Pre svega, prvi i osnovni cilj mora biti preživljavanje. Čak i ako vam se učini da ste u poziciji da izađete iz konfrontacije kao pobednica, prioritet je da pobegnete i sačuvate živu glavu. Dakle, ako možete, bežite i sa sigurne lokacije nazovite policiju. 192 je broj.

Ukoliko niste u situaciji da odmah pobegnete, sledeći korak je onesposobljivanje napadača do mere da sebi stvorite manevarski prostor za bežanje. Dakle, bežanje je i dalje glavni cilj. Kako biste onesposobile napadača, trudite se da mu nanesete povrede u osetljivim regijama. Pre svega, oči, nos, vrat, solarni pleksus, skrotum, koleno, potkolenica i metatarzalne kosti stopala. Brz ubod prstima u oči, udarac dlanom u nos – stvari su koje će izazvati da napadaču oči zasuze i kupiće vam nešto vremena da ili pobegnete, ili zadate još jedan udarac u međunožje pa pobegnete. Takođe, ukoliko jako nagazite metatarzalne kosti stopala, naročito u cipelama poput martinki ili ako ste u štiklama, vrlo je verovatno da ćete ih slomiti, jer nisu previše čvrste. Ukoliko nosite deo-sprej, odlična prilika da ga upotrebite.
Ne zabvoravite, svaki dao vašeg tela može biti ubojit. Pesnica, prsti, dlan, lakat, rame. Koleno, glava, zubi. I sve je dozvoljeno.

I da, čim napadača privremeno onesposobite, jebeno bežite.

Najzad, šta raditi ukoliko vidite da neko vrši nasilje nad drugom osobom? Jednostavno je. Prvo pozovite policiju. A zatim se umešajte. Povisite glas, recite da ste pozvali policiju. Ukoliko imate deo-sprej, upotrebite ga. Uradite sve ono što bi voleli da neka druga osoba uradi da ste vi u opasnosti. Da, toliko je jednostavno.

Ali sve ove stvari gore, ma koliko logične bile, nisu toliko bitne ukoliko psihološka komponenta nije tu. Ma koliko pogrešno ovo zvučalo, budite svesne da vi jeste potencijalne žrtve svaki put kada napustite vaš dom. Budite spremne u svakom trenutku da odgovorite na pretnju, jer jebiga. Žene smo. OK je da se plašite. Na kraju krajeva, strah nas čuva. Ali na agresiju morate odgovoriti agresivno. Ako napadač deluje neuračunljivo, vi delujte još neuračunljivije.

Delujte kao da nemate šta da izgubite, jer, suštinski i nemate.

Čuvajte sebe i čuvajte se međusobno. Policija obično nije tu kada treba. Na kraju, samo od sebe zavisite. Ne dozvolite da vas bilo šta iznenadi i računajte samo na sebe.

Pass it on!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.